MEGET KORT OM SKOENS HISTORIE

   Skønt skaberne af mange eksempler, der er produceret før det nittende århundrede, er ukendte, giver skoene vigtige spor til dramatiske ændringer i den fashionable gennem århundrederne, dokumenterer skift i æstetisk smag, samt fremskridt inden for design og fremstillingsteknikker.
Ligesom hvert stykke tøj, signalerede sko og
hjemmesko brugerens status til hans eller hendes jævnaldrende. Meget fine kvalitetssko med udførlig dekoration var forbeholdt de øverste klasser af samfundet.
   Da meget få tidlige sko overlever i god stand i samlinger over hele verden, lærde skal også undersøge sekundære kilder, såsom malerier, skulpturer og gobeliner, for at finde fremstillinger af fodtøj fra middelalderen og tidligere. Antallet af overlevende eksempler fra det syttende og attende århundrede giver en bedre forståelse for den brede vifte af materialer og dekoration, der bruges til at lave og pryder sko af den æra.
I overensstemmelse med almindelig praksis, fodtøj i denne periode såvel som i tidligere og senere perioder blev lavet som "straights" eller uden konturering for at passe til højre eller venstre fod.

 

Fodtøj gennem århundrederne

   Fremskridt inden for mekanisering og masseproduktion under den industrielle revolution i Europa og USA betød, at medlemmer af den voksende middelklasse kunne have råd til at eje mange flere og forskellige typer tøj og fodtøj i det nittende århundrede.
Ridestøvler, opera støvler, pumper til tøj, fodtøj, dans og tæppe tøfler er bare nogle af de typer fodtøj til voksne fra denne periode. Mens håndlavede versioner af sko eller støvler har bevaret en vis popularitet, kunne den gennemsnitlige køber udstyre sig med sko købt fra det voksende antal varehuse, der blev åbnet i det 19. århundrede.

   I fodtøjets historie bragte det tyvende århundrede kreative innovationer i både design og materialer, der bruges til at lave fashionable stilarter. Den stålforstærkede stilethæl viste sig først på sko i midten af det tyvende århundrede. Designere indarbejdet også plast, lynlåse, velcro og højteknologiske fibre i deres fodtøj, med linjen mellem utilitaristiske eller atletiske stilarter og høj mode ofte sløret som følge heraf.

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. Du godkender brugen af cookies ved at lukke dette vindue eller ved at surfe videre på hjemmesiden. Læs mere

Zamknij