ALLE LIGHTERE

STORMLIGHTERRE BILLIGE

Lighternes historie: hvornår blev de opfundet og hvorfor?

   Tænk på en baggårdsgrill, et boblebad med levende lys eller cigarer med drengene til en polterabend. Hvad har alle disse ting til fælles? Du skal bruge en lighter for at få dem til at ske!

   Vi lærer om historien om præsidenter, kampe og skøre konger og dronninger i skolen, men hvorfor ikke lettere historie? Overvej din interesse som officielt vakt!

Hvornår blev ild opdaget?

   Du kan ikke tale om lighternes historie uden først at tale om ild.

   De fleste eksperter mener, at ilden blev opdaget af Homo erectus for mellem 230.000 og 1,7 millioner år siden. Disse tidlige hominider skabte ild ved at slibe sten eller træ sammen.
Hvornår blev ild opdaget?

   Det var en simpel handling, men den havde en monumental indflydelse på hele menneskehedens overlevelse. Ild gav tidlige mennesker midlerne til at flytte til koldere områder, lave sundere måltider, holde rovdyr på afstand og i sidste ende leve meget længere.

   I dag har vi ikke brug for sten for at skabe ild. Brændstof, ilt og en varme- eller antændelseskilde samles i en lighter, der giver dig mulighed for at skabe en flamme med et enkelt svirp. Det er ret utroligt!

Hvornår blev tændstikkerne opfundet?

   De første tændstikker blev opfundet i Paris i 1805 af en fransk kemiker ved navn Jean Louis-Chancel. De var svære at antænde, og da de endelig virkede, producerede de lugtende dampe, der sivede lige ind i ansigtet på brugeren.

   Kampe undergik mange ændringer i årene efter. Først skabte den engelske kemiker og apoteker John Walker "Friction Lights", som var tændstikker, der kun kunne gnist efter at være blevet gnidet mod sandpapir. Så kom "Lucifers" i produktion, som var en nøjagtig kopi af Walkers tændstikker og lige så farlige.

   Endelig var hvide fosfor tændstikker enormt skadelige i slutningen af ​​det 19. århundrede, da de producerede giftige dampe, nemt kunne eksplodere og endda forårsagede vansiring hos fabriksarbejderne, der producerede dem. Heldigvis blev disse kampe forbudt i USA i 1910.

   I dag bruger matchmakere meget sikrere materialer og metoder til at fremstille deres produkter. Du vil se tændstikker blive sikkert brugt som bryllupsgaver, restaurant-souvenirs og reklamegaver.

Hvornår blev lightere opfundet?

   En tysk kemiker ved navn Johann Wolfgang Döbereiner opfandt lighteren i 1823. Den var kendt som en "Feurzeug" eller "Döbereiner's Lamp" og var afhængig af svovlsyre, zink og brintgas for at fungere.

   Det er overflødigt at sige, at denne kombination ikke var helt sikker. Döbereiner's Lamp var kendt for at selvantænde, især når den efterlades i høje temperaturer. Det var også besværligt at bruge.

   Alligevel forhindrede det ikke folk i at ønske let adgang til flammer, og i slutningen af ​​årtiet var anslået 20.000 Döbereiners lamper i brug i hele Europa. Dette banede vejen for, at andre producenter kunne arbejde på at forbedre lighterens design.

Hvem opfandt flintlightere?

   En østrigsk videnskabsmand ved navn Carl Auer von Welsbach er krediteret for opfindelsen af ​​flintlightere. Han patenterede ferrocerium, som til sidst blev kendt som flint, i 1903.

   Ferrocerium er en menneskeskabt blanding af metaller, der producerer en lys hvid gnist, mens flint er hård mineralsk kvarts, der historisk blev brugt til at tænde bål. Det er meget forskellige ting, men lightere, der bruger ferrocerium, blev stadig markedsført som "fyntlightere" mellem 1910 og 1930.

   Pudsigt nok er det en forvirring, der eksisterer den dag i dag! Du kan stadig købe flintlightere, men husk på, at de faktisk ikke bruger flint til at skabe en gnist.

Hvem opfandt Zippo lightere?

   George Blaisdell opfandt den første Zippo i 1932 i Bradford, Pennsylvania. Zippo kom med livstidsgaranti og vindtæt flamme, der bragte den milevidt foran konkurrenterne.

   Designet af Zippos har ikke ændret sig meget, siden de først blev introduceret. Den eneste forskel er, at de tidlige modeller blev lavet af messing, men efter Anden Verdenskrig begyndte de at blive fremstillet med sort krakeleringsstål på grund af metalmangel. Der er også en datokode stemplet i bunden af ​​hver Zippo, hvilket har været væsentligt for at gøre dette mærke til et samleobjekt. Faktisk betragter omkring 21% af folk, der ejer Zippos, sig selv som samlere.

   En veldesignet Zippo fungerer stadig som et statussymbol. Soldater bærer dem, der er dekoreret med deres enhedsvåben, virksomheder bruger dem til at annoncere, og sportshold sælger dem på deres stadioner. Der er en grund til, at Zippo var en af ​​Time Magazines bedste 100 gadgets!

Hvorfor holdes lightere op ved koncerter?

   The lighter has been held high and proud at concerts since the famous Woodstock music festival of 1969. Folk singer Melanie Safka sang her song “Lay Down (Candles in the Rain)” during a rainstorm. Appreciative fans held up their lighters to help see the stage and also show their gratitude for her putting on the performance.

   Nowadays people hold up their cell phone’s flashlight instead of lighters, but the sentiment remains the same. You’ll see lights in the sky at every concert, no matter what the genre!

Hvorfor elsker vi lightere?

   Lightere er ikke kun nyttige, men de er også personlige. Nogle mennesker bærer dem overalt, hvor de går, og de har en speciel en, de elsker at bruge.

   Det kan være en hvilken som helst lighter i din yndlingsfarve.

Gammelt eller nyt, kendt mærke stormlighter eller almindelig engangslighter. Uanset hvad, er der noget særligt ved at holde ild i hænderne!

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. Du godkender brugen af cookies ved at lukke dette vindue eller ved at surfe videre på hjemmesiden. Læs mere

Zamknij