Historie af lightere - fra Döbereiner's lampe til moderne lighter

 

   Nogle ting har eksisteret i så lang tid, og er blevet så indlejret i den moderne verden, at det er svært at forestille sig en verden uden dem; lighter kan være en af disse. Fra de ikoniske Zippo-lighter og engangsprodukter til de gamle objekter er lighterens historie en fascinerende, så vi troede, vi ville fortælle dig noget mere om det.
   Lightere startede deres rejse gennem historien i 1820'erne, da den berømte tyske kemiker Johann Wolfgang Döbereiner formåede at skabe første kommercielt levedygtige lette apparater. Fra det tidspunkt gik lightere gennem flere forskellige fremskridt, der gjorde dem i stand til at tage form og funktion af de moderne lightere, der i dag anvendes over hele verden.

Historien om lightere - hvordan lighter blev lavet?

 

   Med det øgede fokus på at brug selvantændende af friktion i det 19. århundrede fokuserede europæiske forskere, ingeniører og kemikere også meget på deres opmærksomhed på at udvikle lightere - bærbare enheder, der frembringer stabil og ensartet flamme ved at kombinere brændbare væsker af trykgasser med en gnist. Disse tidlige forsøg markerede starten på den nye industri af enheder, der snart ville blive så avancerede, let at fremstille, nem at bruge og billig at de vil nå alle fire hjørner af verden, så vi alle kan skabe brand fra en lille pålidelig enhed.

   Første lighter blev opfundet i 1823 med indsatsen fra den berømte tyske kemiker Johann Wolfgang Dobereiner (1780 - 1849). Hans lampe, der snart blev opkaldt som "Döbereiner's lampe" markerede starten på en æra, hvor brand kunne opbygges pålideligt på et øjeblik. Denne enhed havde simpelt design - zinkmetal reagerer med svovlsyre, der skaber brændbart gas brint, der brister til flamme når den mødes gnister ved beholderens munding. Fordi enheden var meget stor, svært at bruge og meget farlig, det lykkedes aldrig at få stor popularitet og blev kun produceret i begrænsede mængder i løbet af sin levetid fra 1823 til slutningen af det 19. århundrede.

   Før moderne dagslys kunne laves, brugte mange opfindere år i deres liv at udvikle forskellige teknikker til forbedring af almindelig flint. Imidlertid kom den første væsentlige innovation i lettere industri efter Döbereiner's lampe i 1880 med patenteringen af ferrocerium af Carl Auer von Welsbach. I 1903 vandt han et andet patent til en flintesten sammensætning betegnet ferrocerium. Welsbachs flint bestod af pyroforiske legeringer, 70% cerium og 30% jern, som, når de blev ridset eller ramt, ville give afsted gnister. Denne opfindelse muliggjorde fødslen af moderne små og bærbare lightere, og den lille flint der kunne skabe en enorm mængde gnister spillede en afgørende rolle i dens popularisering.

   Efter oprettelsen af ​​ferrocer begyndte mange producenter over hele verden at skabe deres eget lightere design ved hjælp af naphtha og benzin.
En af de første populære modeller af lightere kom fra firmaet Ronson. I 1932 blev det berømte firma, der hedder "Zippo", grundlagt af George G. Blaisdell, og deres legendariske lighter bliver straks øjeblikkelig succes. Den første virkelig "automatiske" lighter kom i 1926 ud af Ronson Company.

   Ved slutningen af 1920'erne var der tre hovedtyper af lighter i brug - manuelle, halvautomatiske og automatiske. I 1950'erne blev den største brændstofkilde til lightere blevet butan. Dette gjorde det muligt at skabe virkelig lys og engangslightere, der hurtigt spredte sig rundt om i verden. En nother moderne innovation kom i form af piezoelektrisk gnist, som erstattet flint hjul.

Mirakuløs  petroleumslampe af Ignacy Łukasiewicz

   I marts 1853 blev de beboere i Lviv meget overraskede, da de i aften kiggede på udstillingen af Mikolaschs apotek oplyst af Łukasiewiczs lamper. Opfinderne foreslog også til hospitalsadministrationen til læger at bruge dem i tilfælde af akut kirurgi om natten - de har ikke ført dem ud hidtil, fordi det var umuligt at belyse driftsfeltet korrekt.
Den 31. juli falder en messenger fra hospitalet ind i Mikolaschs apotek. Han beder om nogle lamper, fordi øjeblikkelig operation er nødvendig. Łukasiewicz leverer to kasser med lamper og med deres lys Dr. Zatorski udfører kirurgi, der sparer patientens liv...

Hvad fremstilles den flint? Mystisk ferrocer og mishmetal

   Har du nogensinde undret dig hvad er den syntetisk flint lavet af?Nå, hvad er det? Med en metalstang, med magnesium, med cerium.
Sådanne svar findes på overlevelsesfora eller bushcraft-grupper på Facebook. Det er rigtigt, men hvad er denne stang lavet og hvordan man laver flint, kan ingen fra bushcrafters eller overlevende sige.
Nogle nysgerrige forsøgslederener planlægger endda at lave flint hjemme. Er det muligt overhovedet?
Vi forsøger at besvare disse spørgsmål.

   Hele mysteriet ligger i en usædvanlig metallegering kaldet en ferrocer. Det har pyroforiske egenskaber, det vil sige det er selvantændende i kontakt med ilt fra luften.
Pyrophoricity er ikke et konstant træk ved materialet, men det er stærkt forbundet med deres fysiske form, luftkomposition og omgivelsestemperatur. Støv og aerosoler er særligt tilbøjelige til selvantændelse. For eksempel viser stenkul i form af faste stoffer ikke stærke pyroforiske egenskaber ved stuetemperatur, men i form af kulstøv kan det antændes spontant ved 60 °C. Vil du vide mere?

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. Du godkender brugen af cookies ved at lukke dette vindue eller ved at surfe videre på hjemmesiden. Læs mere

Zamknij