Hvad fremstilles den flint? Mystisk ferrocer og mishmetal

 

   Har du nogensinde undret dig hvad er den syntetisk flint lavet af? Nå, hvad er det? Med en metalstang, med magnesium, med cerium.
Sådanne svar findes på overlevelsesfora eller bushcraft-grupper på Facebook. Det er rigtigt, men hvad er denne stang lavet og hvordan man laver flint, kan ingen fra outdoor mennesker sige.
Nogle nysgerrige forsøgslederener planlægger endda at lave flint hjemme. Er det muligt overhovedet?
Vi forsøger at besvare disse spørgsmål.

   Hele mysteriet ligger i en usædvanlig metallegering kaldet en ferrocer. Det har pyroforiske egenskaber, det vil sige det er selvantændende i kontakt med ilt fra luften.
Pyrophoricity er ikke et konstant træk ved materialet, men det er stærkt forbundet med deres fysiske form, luftkomposition og omgivelsestemperatur. Støv og aerosoler er særligt tilbøjelige til selvantændelse. For eksempel viser stenkul i form af faste stoffer ikke stærke pyroforiske egenskaber ved stuetemperatur, men i form af kulstøv kan det antændes spontant ved 60 °C.
Et andet eksempel er den cerium, der er interessant for os, som er en ingrediens i turistflip-flint eller lightere sten  hvor ved gnidning med et hårdt genstand som hærdet stål og materielle partikler trækkes ud af stangen og spontant brændes i luften med gnistning.
De pyrofizyske egenskaber af cerium forekommer allerede ved temperaturer på 150-180 °C, som ved brænding også giver energi til antændelsen af ​​jernpartikler. På denne måde gnides ferrocer, oxiderende voldsomt og genererer varme gnister med en temperatur på op til 3000oC.
   Ovenstående egenskab af ferroceren har netop fået det til at have mange nyttige anvendelser, der starter som en kilde til tænding i gasstændere og brændere, gennem deoxideringsanlæg i metallurgi, til militære og turistflintstones. På grund af den gnidende evne af ferroceren, selv i ugunstig forhold, ferrocerens stænger er meget udbredt som nødbrand kilder i overlevelse sæt.

 

Er du interesseret hvor dette materiale kom fra?

   Ferrocer skabt ved et uheld i 1903 af en østrigsk videnskabsmand og opfinder Carl Auer von Welsbach. Han var involveret i undersøgelsen af sjældne jordarters metaller,metallurgi og blev kendt som opfinder af glødelampen og en wolfram spiral til elektriske pærer.

Den flint vi kender i dag arbejder igennem kraftig gnidning ferrocerestang med en skarp kant af noget materiale, der er hårdere end selve ferrocerstangen. Koldhærdet stål virker meget mere effektivt end noget andet materiale, fx flint, beton eller rustfrit stål. Denne enkle betjening giver dig mulighed for at tænde en gaskomfur, benzinkomfur, alkoholkomfur eller bare et bål.
 

   Ferrocer i starten bestod det kun af cerium (70%) og jern (30%). Dermed dets navn. Imidlertid var det i disse forhold meget følsomme for auto-tænding under transport og opbevaring og ustabil i produktionsprocessen. Stængerne i dagens flint er lavet af en raffineret moderne legering kaldet mishmetal. Den består af: jern 20,8%, cer 41,8%, lanthan 24,2%, neodym 4.4%, praseodymium 4,4% og magnesium 4,4%.
   Som du kan se, blev forskellige andre elementer tilføjet for at ændre parametrene i gnisten, hovedsagelig til
lightere sten.  Desuden er de fleste af dagens flinter også hærdet af oxidation af sikkerhedsmæssige årsager. Dette er for at forhindre selvantændelse under transport og opbevaring.
En interessant kendsgerning er det, at alle flyselskaber og de fleste dybhavs rederier udelukket ferrocensprodukter for nogle år siden fra belastninger accepteret til transport, bare af brand-relaterede årsager.

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. Du godkender brugen af cookies ved at lukke dette vindue eller ved at surfe videre på hjemmesiden. Læs mere

Zamknij