Mirakuløs  petroleumslampe af Ignacy Łukasiewicz

   Indtil det nittende århundredemenneskeheden brugte stearinlys og primitive olie lamper. Til at begynde med lyste en lejlighed eller en gade, købte folk talglys. Efter et stykke tid opstod voks, og derefter - stearin og paraffin. Men nogle gange forårsagede disse lyskilder alvorlige brande. Heldigvis har udseendet af olielamper og petroleumslamper som er en type belysningsenhed, der bruger petroleum som brændstof og det elimineret en række sådanne problemer.

   Opfundet af den polske farmaceuter Ignacy Łukasiewicz i 1853, petroleumslamper har en wick eller mantle som lyskilde, beskyttet af en glas skorsten eller kloden. Petroleum er suges op gennem en væge til et lampeglas, hvori vægen kan brænde og derved giver lys. Petroleum reguleres ved vægestørrelsen i en lille skruemekanisme udenpå lampen, hvorved man skruer vægen op af beholderen, hvis man ønsker større flamme og henholdsvis ned, hvis man ønsker mindre flamme fra lampen.

   Lygter kan bruges på et bord, eller håndlygter kan bruges til bærbar belysning. Ligesom olie lamper, de er nyttige til belysning uden elektricitet, f.eks. i områder uden elektrificering i landdistrikterne, i elektrificerede områder under strømsvigt, på campingpladser og på både. petroleum blev et populært lysbrændstof og Kerosinlamper bruges i vid udstrækning til belysning i landdistrikterne i Afrika og Asien, hvor elektricitet ikke distribueres eller er for dyrt.

   Łukasiewicz blev født i 1822 i Galicias Zaduszniki. Han var passioneret for kemi som ungdomsskoleelever. Da han var 14 år gammel, blev han sendt til arbejde i et apotek i Łańcut og plejede at besøge en ånd væske fabrik der til belysning. Han talte en gang med fabriksinspektøren og klagede over, at ånd væske næppe betragtes som den bedste kilde til lys, og det er dyrt, så det er ikke egnet til generel brug.
- Hvis du er et sådant geni, tænk på noget bedre - reagerede på den unges bemærkninger  en ældre kollega
- Og du ville vide det, at jeg vil komme op med det," svarede Lukasiewicz.
Før han kom op med det, der måtte være flere vigtige begivenheder i sit liv og en af dem var arbejde i Piotr Mikolaschs Lviv-apotek, der tilhører de bedste i Galicien. Apoteket havde et stort laboratorium, der muliggjorde forskning og farmaceutisk produktion, hvor medarbejdere også udførte kemiske analyser til industrielle formål.
Den 30. juli 1852 modtog Łukasiewicz en mastergrad i apotek på Jagiellonian University. Efter eksamen blev han vendt tilbage til arbejde i et apotek i Lviv. På det tidspunkt opstod lygter i Wien, der skinnede takket være stofferne af vegetabilsk oprindelse - pinolin (opnået fra planteharpikser) og kamfer (en blanding af alkohol og terpentin).
Łukasiewicz var meget begejstret for denne opfindelse, og han var endnu mere motiveret til forskning. Han førte dem sammen med en ven, og deres eksperimenter var bundet i mange brande og eksplosioner. Endelig lykkedes det i 1852 at opnå petroleum.

Forskere, der tidligere forsøgte at isolere stoffet fra olien til belysning, opnåede tilfældige destillater - på grund af den dårlige fordeling af olie let eksploderet eller de var blandinger, der for meget røg.
   Succesen for Łukasiewicz og Zeh var baseret på, at ved en temperatur på 250-300 grader Celsius opnået et præparat uden let benzin og tunge carbonhydrider, såsom asfalt og tekniske olier.
Men første forsøg på at antændes med petroleum sluttede i eksplosioner.
Så spurgte Lukasiewicz en tinsmith og lampens bygherre for at forberede en aflang beholder til ham, hvor petroleum kan brænde sikkert og give væk lys samtidig.
Da i 1853 opfinderne opdagede en færdiglavet lampe Mikolaschowi, han var meget imponeret - vidunder, ikke lys! - han erklærede meget glad.
   I marts 1853 blev de beboere i Lviv meget overraskede, da de i aften kiggede på udstillingen af Mikolaschs apotek oplyst af Łukasiewiczs lamper. Opfinderne foreslog også til hospitalsadministrationen til læger at bruge dem i tilfælde af akut kirurgi om natten - de har ikke ført dem ud hidtil, fordi det var umuligt at belyse driftsfeltet korrekt.
Den 31. juli falder en messenger fra hospitalet ind i Mikolaschs apotek. Han beder om nogle lamper, fordi øjeblikkelig operation er nødvendig. Łukasiewicz leverer to kasser med lamper og med deres lys Dr. Zatorski udfører kirurgi, der sparer patientens liv.

   Denne dag (faktisk aften) betragtes som starten på den polske olieindustri.  
Snart var der også verdens første oljetransaktion - hospitalet købte et halvt ton olie fra Mikolasch, Łukasiewicz og Zeh. Og da nyheder spredte sig om operationen i Łukasiewicz's lamper, bestilt mange flere.
Når lamperne blev brugt, ophørte opfinderen at være interesseret i dem, hvad brugte Weense producent Rudolf Dittmar. I Łukasiewicz lampen lavede han en lille forbedring, hvorefter han patenterede det som sin opfindelse og i 1864 startede han masseproduktion.

 

Retro Camping lampe

   I vores butiks tilbud kan du finde en moderne kopi af en olielampe, der drives af LED-dioder. Retro Camping lampe bruger 15 lysdioder, der giver stærkt lys, som muliggør belysning lejr, telt, veranda på en sommerhus eller fiskeri stilling. Lampe switch giver dig mulighed for at justere lysstyrken. Med denne løsning kan justere lysstyrken, så den passer til dine behov.
Den store fordel ved denne lampe er, at det ikke tiltrækker insekter. Takket være det, vil du ikke længere behøver at være bange for irriterende myg. Retro trofast efterligner udseendet af en klassisk olielamper. Letvægts stålkonstruktion med glasskærm har et håndtag til transport og et komfortabelt håndtag til ophængning.

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. Du godkender brugen af cookies ved at lukke dette vindue eller ved at surfe videre på hjemmesiden. Læs mere

Zamknij